Nya tider, nya seder

”Problemet är vad jag kallar rättvisans underskott. Det vill säga, skillnaden – som ibland är stor – mellan vad du och jag tycker är rättvisa och vad en advokat eller en akademisk jurist kan tycka är det. Min rättvisa är snabb, effektiv och matchar brottet.”

John Wayne?
Hosni Mubarak?

Nej, det är Storbritanniens inrikesminister John Reid, som motiverar varför han vill ge polisen rätt att bannlysa störande personer från vissa stadsdelar och att stänga lokaler, även privata bostäder, som används för fyllefester eller ravepartyn på stubben – utan att först fråga någon domstol om lov (The Guardian 15 november).
Vi måste ”röra oss bort från det traditionella synsättet att rättvisa måste innebära att gå till domstol” säger Reid.

Javisst, skit i traditionerna!
Vi måste röra oss bort från synsättet att medborgare har rättigheter. Att man nödvändigtvis måste vara skyldig för att straffas. Och att batongpopulism skulle vara något för extremhögern.

ARTIKELN TIDIGARE PUBLICERAD I AFTONBLADET

Skribent: Petter Larsson