SVT:s Rapport demokratisk säkerhetsrisk?

I ett reportage i SVT:s Rapport två dagar före valet, intervjuade den högborne Elisabet Höglund två indignerade företagare från Dalarna. Hela inslaget byggde på två arbetslösa som tackat nej till erbjudna jobb. Anledningen framgick inte av inslaget.

Den ene företagaren berättade om en kvinna som nekat receptionistjobb efter att de senaste fyra åren levt lyxliv på a-kassan med att resa jorden runt. Uppgiften dementerades senare som en ren skröna. Under valrörelsen förmedlade SVT:s Rapport uppgifter om omfattande fusk med ersättning för ”vård av sjukt barn”, utan att ange sina källor. Det är uppenbart att redaktionerna inte är intresserade att dubbelkolla uppgifter före sändning. Hur kan Elisabeth Höglund få så stor makt i mediavärlden, när stora delar av valet är så beroende av korrekt och neutral mediabevakning? Man kan till och med ställa frågan om SVT ska ha rätt att förmedla nyheter ett par veckor före valet.

Skribent: Christer Eklund