Bryssel eller privatisering?

Under stor tystnad har de svenska bönderna genom LRF deltagit i en viktig lobbykampanj i Bryssel. Till sin hjälp har de yrkesbröder och regeringar inom EU:s brännvinsbälte: Danmark, Finland, Baltikum och Polen.
Tillsammans försöker man få EU-kommissionen att märkesskydda ordet vodka.

För att vodka ska få kallas vodka ska huvudråvaran komma från säd eller potatis. Allt annat är fusk och ska inte kallas vodka. Eller som Alarik Sandrup på LRF i Bryssel säger:

”Det är mycket allvarligt om en bred definition på vodka urholkar
förtroendet för Absolut Vodka. Absolut lever på sin kvalitetsimage, Tänk vad som kan hända i USA om det blir känt att europeisk vodka kan göras på precis vad som helst.”

Man förstår att han är ängslig. Det är hans (skånska) medlemmar som levererar råvaran, höstvete, till den överlägset viktigaste produkten i svensk livsmedelsexport – Absolut Vodka.

Motståndaren är välorganiserad. Hela vit- och rödvinseuropa står enat bakom kravet att definitionen ska vara ”vodka är all sprit som inte är kryddad”. Syftet är genomskinligt. De vill få avsättning för sina skräpviner som ingen vill köpa. Varför inte göra vodka på bottenskrapet?

Från Nöbbelövsfabriken utanför Åhus har sedan starten 1979 långt över en miljard flaskor exporterats till USA. Miljardjubiléet firades i mars 2004.
Ägaren, statliga Vin & Sprit, konstaterade då stolt:
”För att få plats med kartonger till en miljard flaskor krävs ett lagergolv som är stort som tre gånger Gotland”.

Varje dag produceras 450 000 flaskor i Nöbbelöv. Härifrån kommer också varannan till USA importerad Vodka-flaska. Bara tio procent av Vin & Sprits totala försäljning sker i Sverige. 90 procent är export.

Den amerikanska affärstidningen Forbes rankade Absolut Vodka som nummer ett bland världens lyxmärken alla kategorier, före Rolex, BMW, Gucci och Chanel.

Den 18 augusti redovisade Vin & Sprit sin delårsrapport. Bolaget förbättrade sitt rörelseresultat med 32 procent och vinsten under första halvåret steg till drygt en miljard. Det statliga bolagets chef Bengt Baron, guldmedaljör i simning vid olympiaden i Moskva 1980, var stolt:
”Vi är jättenöjda. Absolut Vodka fortsätter att växa. Absolut är en hörnsten i vår verksamhet.”
Men stora framgångar följs ofta av hotbilder.
Mycket står på spel i Bryssel, men ännu viktigare är hur det går i det svenska valet om någon vecka.

Den 19 augusti kunde man läsa i Svenska Dagbladets näringslivsbilaga att riskkapitalbolagen vädrar miljardaffärer om en borgerlig regering kommer till makten. Alliansen har sagt att man
ska sälja ut statliga företag för 150 miljarder på tre år.
Fredrik Reinfeldt fick i en utfrågning i radions P1 frågan om vilka företag som låg på säljlistan.
”Vin & Sprit toppar listan…”

Skribent: