Använd konsumentmakten mot Israel!

När jag var barn på 50-talet var Jaffa-apelsiner detsamma som lördagsgodis. Skalet gyllen-orange, knottrigt och tjockt. Apelsinerna var lättskalade och särskilt saftiga. På lördagskvällen, innan vi skulle gå till mormor för att titta på TV, fick jag ett par kronor i handen för att kila iväg och köpa Jaffa-apelsiner. Fyra stycken i en påse. En till var och en av oss. Handlaren visste precis vad jag skulle ha, och ibland fick jag en bonus i form av en femöres ”sockerbit”.
Detta var i en tid med kallt krig och kärnvapenhot. Men Israel var en framgångssaga. Där bevattnades öknen. Frukt och grönsaker växte i den tidigare så ofruktbara jorden. Apelsinerna från Jaffa var dels ett bevis för att vi i Sverige kunde unna oss lite mer, dels ett bevis för att det judiska folket nu hade fått ett eget, tryggt hemland. Den svenska regeringen var också en av de mest israelvänliga och utbytet mellan nationerna – på alla nivåer – var omfattande.
Sedan dess har det gått femtio år, och nu sitter jag här och tänker skriva att vi inte längre ska köpa varor från Israel. Israel har lämnat Gaza, men är ändå kvar och trakasserar befolkningen. Västbanken är fortfarande ockuperad. Stora delar av Libanon sönderbombat. Delar av den palestinska regeringen och ett antal parlamentsledamöter fängslade.

Den svenska regeringen uttalar sig mot övergreppen, men är i praktiken maktlös.
FN är i händerna på säkerhetsrådet, läs USA, och kommer inte att ingripa. Och det finns inte någon som helst chans att EU:s medlemsstater kommer överens om att riva upp Israels förmånliga handelsavtal med EU.
Vi måste därför ta saken i våra egna händer, vi som är engagerade och oroade, vi som vill se fred i hela Mellanöstern. Det finns en hel mängd varor från Israel att köpa i Sverige. Frukt och grönsaker kommer i princip från ett och samma moderbolag, Carmel/Agrexco.
Frukt och grönsaker: Apelsiner, grapefrukt och sweetie från Jaffa. Avocados av märkena Carmel och Top. Cocktail- eller körsbärstomater av märkena Rini Cherry, Melody, Bio-Top, Dana Cherries, Arav A, Carambola och Carmel. Dadlar som är märkta Deglet Nour, Jordan River, Jordan Plaints. Sharonfrukter från Carmel. Morötter av märket Mariannes Farm. De är ompackade i Sverige och man tror därför ofta att de är svenska. Sötpotatis från Carmel, Assis Ltd, I & B Farm Products, Meshek Industries Ltd och VITA. Vindruvor av märket Perlette. Blekselleri, clementiner, meloner, morötter (ekologiskt odlade) och paprika kan vara importerade från Israel, kolla butikens märkning:
Mat: Kycklingdetaljer från Primefood. Djupfrysta vegetariska rättter: Gourmetbullar, Gourmetburgare, Gourmetfärs, Sesam Nuggets, Sojakorv, Vegebitar för grytor och risrätter, Vegebitar för sallad och pasta, Vegefärs, Vegesnitsel. Samtliga kommer från Hälsans Kök eller Nutana och är tillverkade av soja- eller veteprotein.
Drycker: Vita viner: 22852 Millenium Emerald Riesling 2002 från Barkan Wine Cellars. 22853 Vineyards Selected Emerald Riesling & Chenin Blanc 2003 från Carmel. 2517 Yarden Chardonay 2001 från Golan Heights Winery.
Röda viner: 2518 Yarden Mount Hermon Red 2003 från Golan Heights Winery. Starkvin: 8425 Old Treassure Chateau Richon från Carmel.
Soda Club, sodavatten. Konsums ekologiska läsk, apelsin och grape, görs av koncentrat från bl.a Israel. Tomatjuice Eldorado.
Övrigt: Krämer från Döda Havet med beteckningen Ahava. IT-produkter: WizLAN, CheckPoint, RiT, RadGuard, Algorithmic och Ossi Scandinavia AB är helt eller delvis tillverkade i Israel. Babyservetter från ICA, Värmeljus Glimma från Ikea. Skolkritor Omega samt vissa dammfria kritor av märket Crayola.

Alla fredsälskande kan göra en egen insats och nu börja bojkotta israeliska varor. Det gick att med ekonomiska medel tvinga Sydafrika att överge apartheid. Det gick att få Frankrike att sluta med atomvapentester i Stilla Havet. Det måste gå att med samma metoder tvinga Israel att sluta terrorisera sina grannar. Libaneser, palestinier och israeler – alla har rätt att leva tryggt inom säkra och erkända gränser.

Skribent: Lena Näslund