Skämtsamme Malm

Enkelt jobb? Bild: Cleaning lady. Olja. Goran Gatarić. Creative Commons

Folkpartiets ungdomsförbunds ordförande Fredrik Malm har en blogg (www.fredrikmalm.com.) där han utsett ett ”toppat” borgerligt fotbollslag ”som kan nå resultat och göra Sverige till en vinnare”.
Jan Björklund spelar till exempel anfall och sägs vara ”outtröttlig, han springer på allt och skjuter på allt.”
Till mittback har Malm utsett staten Israel. På bilden av laget bär den lille spelaren på ett gevär. Malm kommenterar: ”Staten Israel kan ibland spela lite för brutalt i markeringsspelet och ligger väldigt högt upp i banan, ofta utanför straffområdets gröna linje. Spelar alltid med riktig killer instinct, Alliansens Ulvskog med dubbla benskydd. ”

Detta skrevs den 11 juli. Då hade den israeliska armén i ett par veckor skjutit Gaza sönder och samman och dödat åtminstone ett 70-tal palestinier. Dagen därpå gick man in i Libanon.
Så sent som idag tisdag – då mer än 150 libaneser, de flesta civila, dödats – låg inlägget forfarande kvar.

Låt mig vara rättvis. Malm är inte den israeliska armén. Han har inte dödat någon. Kanske ogillar han rent av i tysthet idén att bomba civila. Inte heller talar han nödvändigtvis för hela folkpartiets ungdomsförbund, än mindre för alla liberaler.
Malm har skämtat till det på ett vis, som kan tolkas som ett stöd till folkrättsbrott och kränkningar av mänskliga rättigheter.
En sak till: Malm kandiderar till riksdagen.

ARTIKELN TIDIGARE PUBLICERAD I AFTONBLADET

Skribent: Petter Larsson