Bara för fanatikerna

Tokyo drift är den tredje filmen i The Fast and The Furious-serien. Drift anspelar på ett visst sätt att sladda sig igenom skarpa kurvor. Men också på de ungdomar som befinner sig ”på drift” in i en halvkriminell värld, där de fördriver tiden med utpressning, mah-jongspel och, just det, biltävlingar.
Fiffigt va?
Ja, så mycket längre sträcker sig inte de intellektuella pretentionerna i denna högljudda biltävlingsfilm, där vi får följa den unge rebellen Sean Boswells (Lucas Back) väg från det ansvarslösa yngel på 18 som han ska föreställa, till den vuxne man som han ser ut som redan från början.
Gång på gång – men alltid halvhjärtat – återkommer filmen till att vi har att göra med föräldralösa, socialt utestängda (men uppenbarligen rika av bilarna att döma) figurer som slåss om att vara herre på samhällets soptipp, eller i varje fall i dess garage. Tanken är att vi ska förstå att allt det här med tävlandet är som att ta droger; man slipper sin historia och sin framtid en stund.
Det är inte bara mall 1A, utan pratas dessutom fram istället för att gestaltas.

Kringhistorien är ett enkelt maffiadrama. Amerikanen Sean skickas på uppfostring hos pappa soldaten i Japan. Han blir indragen bland Tokyos smågangsters och innan han vet ordet av är han hantlangare åt en sniken tonårspåve (Sung Kang) som försöker blåsa sin boss.
Det är hyggligt underhållande. Men vi har sett det förut. Det gäller också försöken att driva med japaner (de klär sig konstigt, pratar konstigt, äter konstig mat), den snacksalige svarte side-kicken, den åldrade men värdige maffiabossen, och horderna av stumma uppsexade japanskor, som mest fungerar som dekorationer. Kvinnan (Alden Villaverde) som kampen står kring ser naturligtvis amerikansk ut. Inget nytt under solen.
Men så är det då tävlingarna.
Och visst. Det raceas i parkeringshus, på gatorna och i bergen. Däck skriker, ansikten förvrids, pedaler trampas och rattar rattas.
Första gången är det fräckt. Kanske också andra. Men sen måste man nog verkligen vara fanatiskt intresserad för att orka – särskilt som det är lätt att räkna ut vem som vinner.

The Fast and the Furious: Tokyo drift
Regi: Justin Lin
I rollerna: Lucas Black, Alden Villaverde, Sung Kang, Brian Tee mfl.

ARTIKELN TIDIGARE PUBLICERAD I HELSINGBORGS DAGBLAD

Skribent: Petter Larsson