Entreprenörer ska frälsa Sverige

Starta eget. Bli entreprenör. Det är något allt fler kommer att göra, var sig de vill eller inte. På framtidens arbetsmarknad har lönearbetet ersatts av det fria entreprenörskap som ska skapa jobb och tillväxt.

Det är den bild som många politiker, företagare och forskare målat upp i åtminstone ett decennium nu.
– Vi går från ett kapitaldrivet till ett talangdrivet näringsliv, där var och en kan starta ett företag, tror till exempel IT-bolaget Sigmas grundare Dan Olofsson.
Samtidigt läggs fyra av tio nystartade företag ned de första tre åren. Och många småföretagare har både längre arbetsdagar och lägre inkomster än de sämst betalda lönearbetarna.
I foajén har företag och sponsorer satt upp små stånd och skyltar. De bjuder på broschyrer, smågodis och gratispennor.
I föreläsningssalen som dagen till ära döpts till E-lounge står fruktkorgar och kaffe. Två stora filmskärmar visar sponsorsloggor och högskolemiljöer. I bakgrunden hörs avslappningsmusik med mjuka klingklong-toner, fågelkvitter och vattenbrus.
Det är entreprenörsdag på Malmö Högskola. Rektorn Lennart Olausson berättar att vi nu går in i en ny tid, där det ”fasta lönearbetet inte längre står i centrum” och att entreprenörsdagen är första steget i en ny fas i högskolans satsning på entreprenörskap. Nu ska ”de sätt att tänka som vi associerar med entreprenörskap” rätt in i alla högskolans utbildningar. Han exemplifierar med lärare och sjuksköterskor.

Skribent: Petter Larsson