Det var i fashionabla Falsterbo som ett gäng entusiastiska malmöbor för femtio år sedan lyckades förverkliga sin dröm om en egen sommarstuga. Målvaktslegenden Ronnie Hellström var en av dem som upplevde pionjärtiden.
Han berättar hur han började sin karriär som fotbollsspelare vid Strandbaden i den nyutkomna boken ”Alla skulle till Falsterbo”.
– Det var en härlig tid när vi tillbringade all ledig tid från mars till oktober vid campingen. Det var många barnfamiljer i området och vi var alltid sysselsatta. Vi unga byggde kojor, spelade badminton, badade vid den fina sandstranden och lirade boll, berättar Ronnie Hellström.
Badtåget lockade tusentals
Som många malmöfamiljer sökte sig Hellströms till Falsterbo i en tid då fritid och semester blev begrepp i folkhemmet och folk längtade ut från de trånga lägenheterna i stan till havet och ljuset.
Badtåget lockade tusentals passagerare på söndagarna redan på 1930- och 40-talet. En del av dem valde att sätta upp tält i grönområdet bredvid Stadsparken och dansbanan, som var ett folknöje. De blev långliggare som återvände varje helg och tillbringade den då två veckors lagstadgade semestern, som på 50-talet utökades till tre veckor, på campingen.
Primitivt i början
Ronnie, mamma Ingegerd, pappa Rolf och systern Renné vistades i Strandbaden från 1956 till 1961. De fick tips om fritidsnöjet när de var nere och badade i Falsterbo. På lördagseftermiddagarna, när skolan och jobbet var slut, åkte de ner på Näset i sin fina Morrisbil.
– I början var det primitivt men för att få det mera ombonat satte camparna in hårda golv och masonitskivor som väggar i tälten. Maten lagade våra mammor på ett gasolkök och vi höll värmen med en kamin. Vi hade två rum, sov i en våningssäng i det ena och åt i det andra.
Vattnet fick de hämta från en gemensam vattenpost och alla var hänvisade till ett utedass. Men det var inget konstigt för familjen Hellström, som varken hade kyl, frys, eller telefon i stan. Masonitstugorna plockades ner varje höst och förvarades inne i dansbanan på vintern.
Ronnie Hellström blir riktigt nostalgisk när vi vandrar runt i Strandbaden där numera campingen är borta och masonitstugorna har ersatts av hemtrevliga trästugor med både toalett och kök. De första byggdes på 1950-talet och i dag har HSB-föreningen 80 stugor i det lummiga området.
– Ett roligt minne är när familjerna samlades vid dansbanan. Våra föräldrar dansade till husbandet Sutte Löfgrens orkester medan vi barn kröp under trägolvet för att leta efter mynt som föll ur de vuxnas fickor. Det ordnades också lekar och tävlingar för de stora barnkullarna.
Han berättar om när han lärde sig simma i det iskalla vattnet vid Falsterbohus under ledning av Stina Johansson, som än i dag leder morgongymnastiken. Och den natten då familjerna satt och lyssnade på radion då Ingemar Johansson blev världsmästare i boxning 1959.
Fotbollsfrälst hos handlaren
Ronnie Hellström kommer väl ihåg när han blev riktigt frälst på fotboll. Det var 1958 under fotbolls-VM, då handlaren satte upp en TV på disken i sin livsmedelskiosk och männen och ungarna samlades utanför för att följa den spännande finalen mellan Sverige och Brasilien.
– Då bröt fotbollsfebern ut på allvar. Tack vare husägaren Nils Silverberg samlades vi pojkar på ängen där Nisse snickrade ihop två fotbollsmål och styrde upp spelet. Höjdpunkten var när det var match mellan papporna och oss. Min pappa var också målvakt och min förebild.
1961 blev Strandbadens IF ett riktigt lag som spelade turneringar mot lag från Skanör och malmöbarnen från kolonin i Höllviken. Strandbaden var också Ronnie Hellströms första lag. Då hade Malmö FF ratat honom från pojklaget därför att han var för kort och för klen.
– Det tog jag rejäl revansch på sen, ler Ronnie Hellström. 1962 flyttade jag med familjen till Stockholm och då platsade jag direkt i Hammarby IF. Sen dess har fotbollen varit mitt liv, först som spelare i 22 år och senare som tränare i 22 år, varav de senaste tre i Höllvikens GIF.
Ronnie Hellström är en av de profiler som har bidragit till historierna i den nyutkomna boken om hur stugområdet Strandbaden växte fram och har utvecklats genom årtiondena. För boken står journalist Ann Persson, frilansfotograf Tine Guth Linse och formgivare Susanne Theander.
Alla hjälps åt
– Två av oss har stugor i området och en är född i Falsterbo. Vi vill skildra de härliga människor som, trots små ekonomiska resurser, var driftiga nog att bygga sitt sommarhus. Här finns en gemenskap där alla hjälps åt som är på väg att försvinna i samhället, säger Ann Persson.
Fotnot: Boken har getts ut med stöd av HSBMalmö, HSB-Riks, ABF Malmö och Fälth &Hässler.
Ur Efter Arbetet Nr 2 2006
Skribent: Kristina Davidson