En hjälte, om han får säga det själv

Nuförtiden är George Galloway mest känd för att han i vintras deltog i brittiska Kändis Big Brother. Tanken var förstås att agitera från en ny scen, men Channel 4 censurerade honom vid minsta politiska pip och han fick nöja sig med härma en katt och dansa i röd trikådräkt att innan han snabbt röstades ut.
En knäppis?
Kanske det.
Men också en engagerad politiker, vars ilskna protester mot Irakkriget ledde till att han uteslöts ur Labour för ett par år sedan – bara för att bilda antikrigspartiet Respect.
I maj 2005 reste han till USA för att försvara sig mot anklagelser om att – troligtvis genom mellanhänder – både tagit emot oljepengar från Saddam-regimen och själv betalt Saddam provisioner.

Han pulvriserade enkelt senatsutskottens undermåliga bevis och passade på att angripa sanktionspolitiken, anfallskriget och de amerikanska affärerna med regimen.
I ”Herr Galloway åker till Washington” (Karneval förlag), som nu ges ut på svenska, berättar han själv historien. Föga förvånande blir Galloway här hjälten som sa de nutida McCarthy-typerna ett sanningens ord.
Och visst, det är en fröjd att se den anklagade själv bli åklagare.
Men kanske tog han ut en segern i förskott. I oktober presenterade utskottet nya bevis, inklusive bestickande kontoutdrag. Galloway kanske får åka till Washington igen.

Artikeln tidigare publicerad i Aftonbladet

Skribent: Petter Larsson