Ta det lugnt! Moderaterna har inte blivit socialister!

Ulf Kristersson i röd slips mot blå bakgrund. Foto: Fredrik Wennerlund

Moderaterna har hållit valkonvent på Svenska mässan i Göteborg. Och första dan kablades det ut att partiets valslogan blir ”Lika för alla”. Kanske ännu ett av dessa försök att locka socialdemokratiska väljare genom att förställa sig och förvirra. Åtminstone på den punkten går det en röd tråd från Fredrik Reinfeldts moderatparti till Ulf Kristerssons. Reinfeldt uppfann ju De nya Moderaterna som gav sig ut för att också vara ”det nya arbetarepartiet”. Ulf Kristersson vill kanske nu få några av oss att tro att Moderaterna föredrar någon sorts jämlikhet framför stora klasskillnader?

Självaste partisekreteraren Gunnar Strömmer bekände att till och med han fick ”kaffet i vrångstrupen” när han först hörde denna slogan. Andra vittnesmål från konventet bekräftar att devisen signalerade ”socialism” och sände chockvågor genom ärrade högermän och kvinnor.

Det är lite svårt att förstå egentligen. Lika för alla är knappast socialism och detsamma som jämlikhet mest bara i den borgerliga föreställningsvärlden.

Lika för alla handlar egentligen om något ganska okontroversiellt för alla som omfattar grundläggande demokratiska principer. De mänskliga rättigheterna är lika för alla och lagen gäller lika för alla. Rättigheter och skyldigheter är lika, borde åtminstone vara det, för alla medborgare.

Lika för alla säger ingenting om vilka rättigheter medborgarna ska ha eller om huruvida det sociala skyddsnätet ska vara finmaskigt eller inte finnas överhuvudtaget. Moderaternas devis är fullt förenlig med de djupaste orättvisor. Moderaterna står kvar där de stod, som ett högerparti som hjärtligt avskyr jämlikhet.

Lika för alla, ropar nu Ulf Kristersson och de andra moderaterna. Och jag kommer osökt att tänka på en stripp ur serien Trollkarlen från ID.

Den lille kungen talar från sin slottsbalkong. ”Alla människor är jämlikar”, försäkrar han.

Då ropar en i den lyssnande folkmassan: ”Hur är det med kungar?”

”Alla kungar är också jämlikar”, svarar den lille kungen.

Bo Bernhardsson/Efter Arbetet