Friskolorna – en gökunge i den svenska skolan

Foto: Murray Foubister/Creative Commons

Friskolorna är gökungen som raserar den svenska skolan, som för länge sedan var en av världens främsta, skriver Lasse Henriksson.

Den i många avseenden amatörmässiga Alliansen och någon miljon väljare har ännu inte insett att den så kallade friskolan är en katastrof. Något mer relevant ord är inte tillämpligt.

Om inte förr kan den som läser ekonomen Ann-Marie Pålssons artikel (Sydsvenska Dagbladet den 5 januari) läsa och chockeras av att friskolorna varken kan tvingas till begränsade vinster eller helt enkelt avskaffas. En stor del av en kvarts miljon barn- och ungdomar får sin skolgång mer eller mindre kvaddad, och med den mängden elever inser alla att friskolorna har tillåtits gå för långt för att kunna stängas, vilket vore klokast.

Friskolorna är alltså en katastrof. I Britt Marie Mattssons granskning av välfärden i SVT, avsnitt 3, uttalar ett par av världens främsta forskare i utbildning och grundskola, att Sveriges obegripliga misstag att släppa dem fria som en del av marknaden, som vilket Buttericks som helst, är gökungen som raserar den svenska skolan, som för länge sedan var en av världens främsta.

Om utvecklingen och miljardrullningen av vinster inte bromsas, riskerar vi att den svenska skolan nu eller om några år bedöms vara västvärldens sämsta. Friskolan är elefanten, ja mastodonten i klassrummet. Borgerliga bedömare oroar sig för att mindre företagare i branschen skulle lida oersättlig skada om friskolorna bara fick skälig ersättning från de gränslösa skattemedel som nu står till deras förfogande. Priset för att de unga ska fortsatt drabbas av allt sämre utbildning är således att entreprenörer som erbjuder undermålig utbildning ska slippa vinsttak. Det är rörande.

Ann-Marie Pålsson tror att statsminister Stefan Löfven sänder en tacksamhetens tanke till oppositionen som räddar regeringen ur en besvärlig knipa. Om det vore sant skulle de vänstersinnade människor jag känner byta parti omedelbart.

Det måste i en så nära framtid som möjligt skapas en reform som utesluter att vilka entreprenörer som helst förvandlar utbildningen till snabbköp. Det är redan på väg. Lärarna i samhällets skolor har redan usla löner för sitt krävande arbete, i friskolebranschen är de ännu sämre. Det är inte bara det, de har också sämre förhållanden i jobbet och sämre resurser för att fullgöra tjänsten som i huvudsak har syftet att berika ägarna.

Friskolorna borde inte finnas i framtidens Sverige.

Lasse Henriksson