Våld mot kvinnor är ett mansproblem – inte en kvinnofråga

Rysk affisch. Denitza Tchacarova. Wikimedia Commons

Låt oss tala klarspråk om vad det är, det är ett mansproblem!

Jag är inte särskilt arg längre. Jag är mer ledsen. Gång på gång kan vi alla läsa i tidningarna eller höra i nyheterna om att ytterligare en kvinna har bragts om livet, om att var fjärde kvinna i Sverige utsätts för våld i nära relationer eller att antalet sexualbrott ökar markant och att Sverige är det land som toppar listan över flest anmälda våldtäkter i Europa.

Detta i ett av världens mest jämställda länder. Våldet och det dödliga våldet mot kvinnor saknar motstycke och det fortsätter.  För att bara nämna att sedan 2000 har 269 kvinnor mördats av en man och varje år mördas 16 kvinnor. Utan att nämna några enskilda fall, så känner de flesta till minst ett exempel på en kvinna eller en tjej som attackerats och bragts om livet under de senaste åren.

Hon var, syster, dotter, mamma, fru, väninna.  Alla från vitt skilda bakgrunder och samhällsklasser, men så lika utsatta och med samma öde. Gemensamt är männen och deras beteendemönster.

Oavsett om han knuffat ner henne från en klippa, plockat upp en kniv eller tagit hammare och efteråt inte menat sig vilja döda eller om han tagit med sig ett vapen och sökt upp henne utan att mena henne illa, så får våldet så gott som alltid samma avslut – döden. Våld mot kvinnor är ett omfattande samhällsproblem i Sverige.

Det är dags att börja se våldet och det dödliga våldet mot kvinnor för vad det är, ett mansproblem. Det är inget som går att förneka, dölja eller förklara bort. Och ingen kan frånsäga sig ansvaret. Det är män som hatar kvinnor, män i behov av makt och kontroll över kvinnor.  I grunden handlar om det patriarkala system, könsmaktsordning.

Naturligtvis har vi gjort framsteg och kommit en lång bit på vägen till jämställdhet i jämförelse med många andra länder, men trots det har vi fortfarande långt kvar.

Mäns våld mot kvinnor och tjejer är det yttersta beviset på det, kvinnorna är fortsatt lika utsatta och för unga tjejer har våldsutsattheten ökat. Det är inte bara offren som lider utan alla i samhället. Det drabbar oss alla på något vis. Om inte dig personligen, så kommer det med största sannolikhet att drabba någon du känner, någon du bryr dig om. Någon i din närhet, kommer att träffa någon som kommer att försöka förstöra henne. Någon du känner kommer inte att slippa undan med livet i behåll han.

Därför menar jag att det är högtid att krafttag görs från alla samhället och i synnerhet av männen, för det är ni som är problemet! Män måste börja konfrontera andra män. Män måste våga ifrågasätta varandras attityder och alla stereotyper som blir till ett hot mot kvinnor och inse att våldet mot kvinnor är ett mansproblem och inte en kvinnofråga!

Mariam Ismail Daoud