Sverigedemokraternas kvinnosyn är avskyvärd

Sverigedemokraterna söker nu stöd hos nya väljargrupper,  man vänder sig till kvinnliga väljare, specifikt blåljus- och omsorgspersonal samt invandrare i förorterna, paradoxalt nog med löften om att återuppta den pågående nedmonteringen av det svenska välfärdssamhället.

Sverigedemokraterna är ett mansdominerat parti som vill växa genom lögner och nu alltså riktar sig till kvinnorna och invandrarna i ”förorterna”.

Men under ytan gömmer sig en unken socialkonservativ syn på kvinnan som ansvarsbärande för nationens fortlevnad. Feminister utpekas som ett stort hot mot exempelvis kärnfamiljen och tryggheten i samhället. Partiets syn på invandrare behöver inte nämnas, den känner vi alla redan. SD kommer aldrig att representera arbetarklassen; utförsäkrade, fattiga, arbetslösa eller pensionärer. Tvärtemot, SD är ett parti på¨den absoluta högerkanten, vars politik ger mest till dem som har mest och minst till dem som behöver mer.

Men en viktig brännande del som sticker ut, utan att få den uppmärksamhet den förtjänar, är  Sverigedemokraternas kvinnosyn.

Felet som görs är att kritiken mot SD koncentreras  mest på partiets rasistiska politik, när deras kvinnosyn är lika avskyvärd. De är det enda parti i riksdagen som tydligt betonar biologiska skillnader mellan könen. De vill inskränka aborträtten, sluta öronmärka pappamånader i föräldraförsäkringen, förvägra homosexuella rätten att skaffa barn via insemination eller adoption och ha tvångssterilisering av transsexuella.  Andra exempel handlar om att SD vill minska insatserna mot våld i nära relationer och avveckla anslagen till jämställdhetsarbetet.

SD  förespråkar assimilation istället för integration. Och använder invandring och islam som sina slagpåsar för att ställa grupper mot varandra och öka splittringen i samhället. Listan med kvinnofientliga förslag som SD driver kan göras lång.

Om  Sverigedemokraterna får makt i Sveriges riksdag, landsting och kommuner kommer alla att drabbas, men i synnerhet vi kvinnor. När rasister och nazister får högre röst och mer inflytande hotas rättigheter som det tagit generationer att vinna.

Jämställdhet är inget konstant tillstånd. De rättigheter och friheter som vi kvinnor kämpat oss till över flera generationer måste ständigt försvaras , inte minst mot de konservativa krafter vars inflytande nu växer. Bara för att vi gjort feministiska framsteg i Sverige är det tyvärr inget som säger att utvecklingen inte kan gå bakåt. SD är ett sorgligt exempel på hur historien upprepar sig. Därför är det hög tid för oss kvinnor att inte låta  oss luras eller svepas med av SD:s retorik .

Vi ska inte gå tillbaka

Mariam Ismail Daoud