Lööf vs Kinberg Batra – Lantisarnas revansch

Anna Kinberg Batras första virala ögonblick var det episka uttalandet ”Stockholmare är smartare än lantisar”. Igår var det dags för Lantisarnas revansch.

Allt börjar med att Kinberg Batra begår debattartikel och kräver att borgerligheten tillsammans med SD avsätter Stefan Löfvens regering och ersätter den med en regering ledd av henne själv. Det tog inte speciellt många minuter innan Centerns ordförande Annie Lööf gav beskedet ”Glöm det”.

Vem är det som egentligen leder den borgerliga Alliansen? Under Fredrik Reinfeldt rättade övriga borgerliga partier in sig i ledet, men Anna Kinberg Batra äger uppenbarligen inte sin företrädares ledaregenskaper.

De mediala reaktionerna lät inte vänta på sig. Att Aftonbladet ger Kinberg Batra en armbåge är väntat, däremot svider örfilarna från liberala tidningarna Expressen och Sydsvenska Dagbladet mer. På twitter gick CUF & LUF loss på MUF, andra borgerliga debattörer hängde på.

Kinberg Batra är i i nuläget en stukad figur, men jag tvivlar på att moderaterna trots snacket om ”att vi är en Allians” kommer att lämna ifrån sig posterna som stats-, finans, & utrikesminister i en eventuell borgerlig regering. Å andra sidan tvivlar jag på att Annie Lööf kommer att nöja sig med att vara närings- eller socialminister. Skiften i en grupperings interna maktpositioner tenderar att vara stökiga, speciellt när personer med stora egon är inblandade.

Avslutningsvis kan jag konstatera att Maramö gav Djursholm en rejäl näsknäpp. Den borgerliga Alliansen är splittrad, moderaternas tidigare så självklara ledarroll är under attack. Det kan mycket väl vara så att moderaternas enda chans att återta den borgerliga ledartröjan är att byta ut Anna Kinberg Batra.

Peter Johansson/Efter Arbetet