Farlig prestige

Medierna har inte berättat om farorna med ESS-anläggningen i Lund, skriver Rune Lanestrand.

”En prestigefylld anläggning alla vill ha.” Så öppnade programledaren i SVT, Micke Leijnegard, samtalen med sina kollegor vid fredagsmorgonens (29 maj) genomgång. ögonen riktigt lyste på Leijnegard: ”äntligen skulle Sverige få den eftertraktade anläggningen som alla vill ha”.

Vilka vill ha denna riskfyllda neutronanläggning? Jo, Lars Leijonborg och politiker, som vill ha kärnkraft och andra dödliga verksamheter. Regeringen betalar miljarder för att få ESS, som egentligen är en atomanläggning. Medan svenska folket – i alla fall utanför Skåne – är närmast totalt ovetande om detta EU-projekt.En forskningsanläggning där protoner ska accelerera mot kvicksilver. Inte mindre än 40 ton av det ytterst farliga kvicksilvret som ska beskjutas med protoner.

Den enda säkerhetsanalys som gjorts finns i ett examensarbete av två studenter vid Lunds universitet. De slår fast att både den stora mängden kvicksilver och radioaktiv strålning utgör stora risker. Bland annat kommer de svenska gränsvärdena för strålning att överskridas.

Att denna ”prestigeanläggning” i själva verket är en farlig atomanläggning nämns naturligtvis inte med ett ord. även SVT:s Brysselreporter Johanna Johansson, som intervjuar forskningsminister Lars Leijonborg, höjer ”det prestigefyllda” projektet till skyarna. Men naturligtvis inget konkret om den farliga anläggningen som ska byggas på Europas bästa åkermark. Inget om att neutronerna skapar radioaktiva isotoper.

Sällan har SVT, SR och de stora medierna som sitter inne med all kunskap om ESS så allvarligt brustit i sin information till svenska folket.

När folkpartister som Lars Leijonborg ser riktigt belåtna ut och lyser som en sol, då kan man lugnt räkna med att det är något riktigt dj-skap på gång.

Rune Lanestrand

Skribent: Rune Lanestrand