Monopolisera mera

KORT SAGT. Expressens och Kvällspostens kultursidor är ofta desamma. Liksom Landskrona Postens, Helsingborgs Dagblads och NST:s. Nu meddelas att Sydsvenskan ska låta sina kultursidor gå i Trelleborgs Allehanda.
Så ser det ut när det offentliga rummet krymps bit för bit.
För denna dubbelpublicering erbjuds frilansjournalisterna 3 procent extra i arvode – mot de 50 som Journalistförbundets frilansavdelning kräver. Och då ska man komma ihåg att jobbet som kritiker inte direkt är överbetalt från början.
Men visst: kör hårt. Varje skambud från monopolisterna skapar fler sura journalister, som inte lägger ner mer själ och tid än de får betalt för. Och varje nytt steg mot samordning driver ytterligare några prenumeranter ut i jakt på alternativ.
Och vem vet, en vacker dag kanske vi själva har råd att göra en rejäl kultursida.

Skribent: Efter Arbetet