Moralisk kollaps

över 100 miljoner i lön, bonus och pensionsavsättningar är den nätta ersättningen till AMF:s tidigare vd Christer Elmehagen. Ja, mitt i den värsta krisen på decennier fortsätter miljonerna strömma från anställda och kunder till direktörer och ägare. Inte bara i de privata bolagen, utan också där arbetarrörelsen har direkt medbestämmande.
LO-ordförande Wanja Lundby-Wedin säger nu att hon och de andra fyra LO-företrädarna har blivit grundlurade. Hon begrep inte vad hon godkände från en av sina 24 (!) styrelsestolar, och hävdar att det finns dokument som visar att hon blivit bedragen vad gäller pensionsdelen.
Så kan det vara. Men på en något mindre skandalös nivå har också personer som LO:s förre avtalssekreterare Lennart Olausson, IF Metalls ordförande Stefan Löfvén, Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu (S) och TCO-ordförande Sture Nordh godkänt, eller till och med ökat, bonusarna i AP-fonderna.
Och när stora delar av arbetarrörelsens toppskikt låter bonusmiljonerna rulla, kan det ju knappast handla om bara personlig inkompetens eller att de alla blir bedragna. Då är det ett systemfel. Kanske är problemet att korporativismen, samförståndsandan, skymmer fördelningskonflikterna och gör att eliterna glider samman till en enda, dominerad av näringslivets fartblinda ansvarslöshet?
Saken blir inte bättre av att det som belönas ofta är kortsiktig vinstmaximering och risktagande, en del av orsaken till finanskrisen.
Det kollektiva kapitalet – våra egna pensioner och försäkringspengar – har använts för att pumpa upp en ohållbar spekulationsekonomi. Och nu belönas spekulanterna. Det är en moralisk och politisk kollaps.
Och Wanja Lundby-Wedin? Ja, om hon i slutändan inte kan bevisa att hon blivit bedragen, bör hon fundera över hur hon förvaltat den verkliga hårdvalutan för fackliga ledare: medlemmarnas förtroende.
Det är ju de som blivit grundlurade.

Genmäle
Jag har varken varit med om att godkänna eller öka några bonusar i den 4:e AP-fonden.
Det finns inga chefsbonusar i fonden, men däremot ett beslut om att aktieplacerarna kan få en rörlig lönedel motsvarande upp till högst fyra månadslöner. Detta system diskuterades och beslutades vid möten när jag inte var närvarande, vilket är orsaken till att jag inte reserverat mig emot det.

Ilmar Reepalu

Svar direkt.
Jag kan bara beklaga att jag for med felaktiga uppgifter i förra veckan. Tur att jag inte har någon bonus att mista. Mer glädjande då, att det inte var så illa som jag fått för mig.
Uppgiften att Ilmar Reepalu skulle ha godkänt bonussystemet kommer från TV-programmet Agenda och har via nyhetsbyrån TT spridits i en rad medier, utan att tidigare ha dementeras vad jag sett. Jag hade därför ingen anledning att misstro den. Vilket visar att man inte ska tro på allt man ser på tv eller läser i tidningen. Man blir, med ett populärt uttryck, ibland grundlurad.

Petter Larsson

Skribent: Petter Larsson