Spela matchen!

DEBATT. Israels ockupationspolitik, byggande av bosättningar på ockuperad mark och våldspolitik ska fördömas. Men spela Davis Cupmatchen.
Att försöka stoppa matchen eller bojkotta Israel gynnar inte palestinierna eller de krafter i Israel som kritiserar Israels politik och som vill åstadkomma en fredlig lösning som kan accepteras av både israeler och palestinier.
Konflikten har engagerat mig sedan 1970-talet i Palestinagrupperna och socialdemokraterna. Där startade opinionsbildning som uppmärksammade palestiniernas situation och Israels ockupation av Västbanken och Gaza. I regi av Palestinagrupperna, socialdemokraterna och Svenska kyrkan har jag rest i området.
Den tragiska konflikten är inte enkel. En kollision mellan rätt och rätt. Både israeler och palestinier har djupa, historiska och emotionella rötter till samma stycke land.
På båda sidor finns fanatiker och extremister som gör allt i sin makt för att sabotera en fredlig lösning. En lösning kräver en kompromiss, kanske en plågsam kompromiss. Och motsatsen till kompromiss är inte idealism eller hängivenhet. Utan död och fanatism. Fanatism som vägrar se den andres rättmätiga krav på fred och ett eget land.
Omvärlden måste ha en dialog med israeler och palestinier, speciellt dem som vill åstadkomma en lösning.
Bojkotter eller stoppa idrottsevenemang med Israel är fel väg. Tvärtom leder sådant till känslan av att det är världen mot dem och kommer dessutom att underminera fredsrörelsen och andra radikala i Israel och istället gynna krigshetsarna och extremisterna.
Lennart Hallengren

Skribent: Lennart Hallengren