Bilder av krigsbrott

Bildsekvensen på länken här nedan visar en israelisk förbrytelse mot krigets lagar. Bilderna visar när FN-skolan i Beit Lahiya på norra Gazaremsan, angrips med fosforgranater. 1600 personer hade sökt skydd i skolan. Israelisk militär hade de exakta GPS-positionerna. En mor och hennes son dödades. 14 skadades.

Vit fosfor är ett lättantändligt ämne som är desto svårare att släcka. Det ger mycket svåra brännskador, och det finns exempel på när det brunnit in till benet. Gaserna är likaså giftiga. Det är tillåtet att använda vit fosfor för att exempelvis skapa rökridåer. Men det är förbjudet att använda i civila områden. Charles Heyman, f d brittisk armémajor, säger: ”Om vit fosfor medvetet har skjutits mot civila människor, borde någon hamna i Haagdomstolen. Vit fosfor är ett terrorvapen. De nedfallande fosforklumparna kommer att brinna när de kommer i kontakt hud.”
Amnesty Internationals undersökningsteam som anlände till Gaza city några timmar efter att vapenvilan inträtt, rapporterar, att de då fann bevis för en omfattande användning av vit fosfor i tättbefolkade områden: ”I en gränd i Gaza city, såg vi klumpar av ännu glödande fosfor, där barfota barn sprang omkring. Vi hittade mer uppe på en familjs hus och ytterligare på en trafikerad gata.”

Tony Johansson

http://www.kabobfest.com/2009/01/gaza-images-beit-lahiya-un-school.html

PS. Det bör tilläggas att vit fosfor inte är det enda vapen, som när det brukas i civila områden, definitionsmässigt utgör krigsbrott. Israel har också använt en speciell sorts splittergranater inne i byar och städer. Amnesty beskriver dessa vapen på följande sätt: ”små metallpilar (4 cm långa, mycket vassa framtill och med fyra vingar baktill) som packas i 120 m. m. granater. Dessa, som vanligen avfyras från stridsvagnar, exploderar i luften, varvid mellan 5000 och 8000 pilar skjuts ut i ett konformat mönster, runt 300 meter brett och 100 meter långt.”
Detta vapen är konstruerat för att användas i kraftig vegetation och för att slå ut många fiendesoldater. Israel har använt dessa inne i byar mot civilbefolkning. DS

Skribent: Tony Johansson