Var fan ska detta sluta?

HANS STRåBERG äR VD på Electrolux och har 26 miljoner i årslön. Han har de senaste tre åren haft extraordinär tumme med den gudinna, eller om det möjligen fortfarande är en styrelse, som bestämmer vd-löner. På denna korta period har han plussat på sin inkomst av tjänst med 221 procent. Det är möjligt att Electrolux mer än fördubblat sin försäljning under dessa år. Jag har inte kollat. Troligen är detta i så fall helt Hans Stråbergs förtjänst. Löneökningen tyder ju verkligen på det.
Inte vet jag vad företagets alla montörer, försäljare och ingenjörer haft för sig under tiden.
Men deras betydligt blygsammare, för att inte säga försumbara, löneutveckling jämfört med Hans raketfärd mot den ekonomiska stratosfären skvallrar ju om att deras insatser för företaget lämnar mycket i övrigt att önska.
Nå. Om vi antar att Hans jobbar 100 timmar i veckan, som direktörer ju gör, och bara tar ut en veckas semester om året för golf, segling och några dagar med familjen så har Hans en timförtjänst på 5 000 kronor.

är det verkligen något att gnälla om? Handen på hjärtat: vad får man egentligen för 5 000 nuförtiden?
Men en man som Hans får inte gå i fred för vare sig jantelagen eller den kungliga svenska ni-vet-vad. Inte nog med att han hängs ut med andra hedervärda verkställande direktörer i media med årslön och allt. De arma läsarna får sig också itutat att den svenske snitt-vd:n tjänar som 34 arbetare och att det skulle vara något onaturligt i det. Och att lönegapet dessutom har ökat år efter år. Varför skulle det inte göra det? Allting annat ökar ju. En dosa snus som för bara två år sedan kostade 20 kronor kostar idag 30. Varför skulle inte respektavståndet mellan män som Hans Stråberg och hans knegare öka då? Jag bara frågar.
Men folk förstår inte sådant som incitament och företagens ansvar för relevanta belöningsprogram. Ja, de verkar inte förstå nationalekonomi över huvud taget. Och värst är de rännstensjournalister som rotar i snusket och helt enkelt vägrar begripa att utan självuppoffrande män som Hans Stråberg väntar istid och massvält.

Mest chockerande är att medie-snusket och avundsjukan nu grasserar också i USA. Det är rent socialistiskt som det går till där nu.
Ta Richard S. Fuld Jr. till exempel. Han var jätteduktig chef för finansfirman Lehman Brothers i många år innan mycket olyckliga omständigheter utom all mänsklig kontroll tvingade det anrika företaget i konkurs. Det är nog inte lätt för oss vanliga att förstå smärtan i att ena året tjäna 300 miljoner kronor och det andra kanske ingenting alls och behöva leva på kapitalinkomster och annat man sparat till sin ålderdom.
Att dessutom behöva stå till svars för oturliga omständigheter, dumma aktiesparare och en massa underordnades oförsiktighet i vissa lägen inför snutiga kongressmän blev nästan för mycket för Richard. ”Till den dag jag ligger i jorden kommer jag att fortsätta att undra vad jag kunnat göra annorlunda”, sa han djupt rörd till de kongressmän som okänsligt ställde en massa frågor, som rev upp sår som nu måste läkas.
Världen har med ens blivit kall och ogin. Risken för en fruktansvärd och orättvis utjämning är överhängande. Också i det USA, som hittills kunnat stoltsera med att det går 344 arbetarlöner på en storföretags-vd:s ersättning för gott jobb.
Var fan ska detta sluta?

Röde Orm
Efter Arbetet

Skribent: Röde Orm