Högern är ond

KULTUR. De krossar facken och skiter i klimatet. De öser skattemiljarder över de rika och driver folk in i låglönejobb. Och så har de lagt ner arbetslivsinstitutet och snott pengar från en bok för alla också!
Att SSU:s tidning Tvärdrag låter piskan vina över högerns små och stora brott i sitt halvtidsbokslut över alliansregeringen är väl föga förvånande.
Men visst har de rätt: med ena handen ger man påök åt de välbeställda, så att de kan efterfråga billiga servicejobb. Med den andra tvingar man arbetslösa och sjuka att ta dem.
Och jag är tillräckligt konspiratorisk för att tro att Reinfeldt och Borg faktiskt vet att de iscensätter ett gigantiskt disciplineringsprojekt. För om det riktigt svider att vara arbetslös och sjuk, så ska vi som har jobb tänka oss för innan vi gnäller på löner och villkor.

Följdfrågan är förstås vad moderpartiet bör göra. Hitta på en ny stor berättelse, bedriva språklig kamp, alliera sig med de nya sociala rörelserna och erövra EU, är några av idéerna i Tvärdrag.
Gärna det. Men vart tog de konkreta radikala förslagen vägen? Partihögern ligger ju inte på latsidan: ur s-rådsslagen läcker ständigt nya variationer på regeringspolitiken, som hårdare tag i sjukförsäkringen, bortre parantes i a-kassan, acceptans för jobbavdraget. Och då kan det ju nästan kvitta hur det går i nästa val.

Skribent: Petter Larsson