Konsten att driva företag

KULTUR. De borgerliga kulturpolitikerna i Stockholm har beslutat att satsa på sådant som de kan auktorisera som nyskapande. En miljon till att börja med och så nära två miljoner till en konsultfirma som ska lära stadens kulturförvaltning hur man delar ut en miljon. Sådan kompetens saknar nämligen de kommunala tjänstemännen meddelas en häpen allmänhet av alliansens talesperson.

Men beslutet är kanske inte så bisarrt som det i förstone verkar. Dagens Industri kunde häromdagen berätta om Konstfacks ”företagsinkubator” Transit i vilket konstnärer formas till företagare. Och det är inte så enkelt. Det fattas pengar. Projektledarna säger att politikerna nu måste investera, inte bara prata.

Nog är det konstigt att de konstnärer som i fortsättningen inte ska få bidrag för att skapa i stället ska få lära sig driva företag med hjälp av bidrag som till stor del går till dem som ska lära dem att klara sig på egen hand. Borde inte dessa företagskonsulter också kunna försörja sig på marknaden?

Signifikativt nog illustreras artikeln i Dagens Industri med en bild som visar en uppsluppet leende projektledare och två sorgsna konstnärer.

Skribent: Bengt Göransson