Rafflande skåpmat

SPD:s partiordförande Martin Schulz. Foto: Benno Kraehahn Pressbild SPD

KULTUR. Det var säkert spännande att läsa Håkan A Bengtssons reportage ”Bakom Mona Sahlin” när det publicerades för 14 år sedan. Han följde partikamrat Sahlin under valrörelsen och gav unika inblickar i s-kampanjens kontrollrum, där man med hjälp av amerikanska konsulter kämpade om makten över ett land i ekonomiskt kaos.
För att till nöds motivera en återutgivning har han nu tillfogat en 13-sidig andra del som snabbspolar tiden fram till partiledarposten.

Idag ger det en lätt surrealistisk känsla med Anne Wibble som finansminister, Ny Demokrati som maktfaktor och ett socialliberalt folkparti. Men spännande är det fortfarande. Bengtsson lyckas skapa lite samma raffel som i tv-serien Vita Huset, där allt går blixtsnabbt och känns viktigt. Den cyniska professionalismen, där varje utspel formas i triangeln mellan räntenoteringar, opinionsmätningar och medier, är lika fascinerande som äcklig. Här överskuggar maktspelet alla idéer om vad man ska med makten till.
Att Bengtsson avslutar med att Sahlin nu står inför ”sitt livs stora utmaning”, nämligen att forma ett ”hållbart regeringsalternativ” och ”lyfta fram en ny socialdemokratisk ledargeneration” är följdriktigt. En mer naiv själ hade ju annars kunnat inbilla sig att det kunde varit att skapa full sysselsättning, klimatanpassa industrin eller något annat som faktiskt spelar roll.

Sahlin själv skrivs fram som partiets kanonmat, en Sven Dufva. Det okunniga och kanske inte översmarta, men obrottsligt lojala kommunikationsgeniet skickas ständigt fram för att försvara impopulära beslut, från lönestopp till karensdag för vård av sjukt barn.
Det har sagts så ofta nu, att man kan misstänka att det är sant.
Eller var sant. Det är ändå 14 år sedan.
Kan vi vara säkra på att den 37-åriga Sahlin säger så mycket om Sahlin 51?
Då framstod som ju som en av högervridningens frontfigurer. Nu står väl väl mer i mitten? I alla fall tycks hon idag, vilket också Bengtsson noterar, pålitligt radikal i genus-, hbt-, och antirasistiska frågor.
Om det sedan beror på att hon eller socialdemokratin förändrats hade varit värt att reda ut. Men då hade förstås Bengtsson fått göra ett reportage till.

Håkan A Bengtsson

MONA SAHLIN TUR OCH RETUR
Hjalmarson & Högberg

Skribent: Petter Larsson