Det bränner aldrig riktigt till

KULTUR. Heartlands är ett fundersamt resereportage från USA. Idéhistorikern Nils Erik Forsgård färdas från östkusten till Arizona och har bokat möten med författare, akademiker och aktivister på vägen. Han gör avstickare här och var och berättar om sevärdheter och konstigheter, en nästan överbliven kolstad, ett kreationistmuseum.
Det är trevliga fickreportage, man lär sig en del, till exempel om mormonerna och de olika staternas historia, lagstiftning och byggnader. Och många fördomar om det religiösa, moralkonservativa och lite halvknepiga USA bekräftas, trots att Forsgård behandlar till och med de värsta knäppgökarna med stor respekt.
Mest intressant är beskrivingen av hur arbetarna i Kansas börjat rösta höger. Det beror tydligen på att republikanerna lyckats dölja den ekonomiska intressekampen bakom kulturfrågor, som abort, vapenkontroll och darwinism, frågor där arbetarna står till höger. Dessutom har de lyckats utmåla demokraterna som ett elitparti för den övre medelklassen. Lite grann samma sak som Europas radikala högerpartier försöker göra med invandringsfrågan, verkar det som.

Det skulle inte förvåna mig om de flesta avsnitten tidigare publicerats som en artikelserie i någon tidning.
Dessa reseanteckningar knyts hjälpligt ihop av kapitel som diskuterar dödsstraffet. Forsgårds slutmål är att besöka en fånge på Death Row, och på vägen passar han på att intervjua folk med åsikter om brott och straff, redovisa statistik och berätta om bakgrunden till dödsdomen.
Han skriver bra, suggestivt, i korta stycken med oväntade vändningar och associationer. Men texten skulle vinna på att oftare lämna telegramstilen. Det är effektfullt att stapla kärnfulla meningar eller stycken i en sida eller två, men blir i längden manierat.

I sina bästa stunder påminner Forsgård om en Anders Ehnmark eller en Sven Lindqvist, visst, men det bränner liksom aldrig till. Forsgård förblir en behagligt resonerande betraktare, påläst, men alltid lite på avstånd. Och när jag slår ihop boken vet jag fortfarande inte vad han egentligen ville ha sagt, ja, jag är inte ens säker på om han är för eller emot dödsstraff.

Nils Erik Forsgård
Heartlands. Anteckningar från en resa genom USA.
Atlantis

Artikeln tidigare publicerad i Helsingborgs Dagblad

Skribent: Petter Larsson