Könsstympning – det yttersta förtrycket

KRÖNIKA. 97 procent av de egyptiska kvinnorna är omskurna, eller utsatta för könsstympning som den rätta termen är. Det är en fruktansvärd sedvänja, som drabbar såväl kristna som muslimska flickor, någon gång i de tidiga tonåren, ibland som barn.
Att läsa deras berättelser är fruktansvärt, bara ett par exempel jag läst i en bok nyligen gör mig illamående. Historierna är så lika. Flickorna väcks intet ont anande på morgonen eller överraskas på annat sätt. Det är inte ovanligt att de inte har en aning om vad som ska hända. Inte heller att de inte har någon direkt förklaring till varför ingreppet sker. De hålls fast av sina kvinnliga släktingar medan en barnmorska, barberare eller liknande skär bort deras klitoris och ibland de inre blygdläpparna. Den smärta det måste innebära går knappt att föreställa sig.
Och det slutar inte där. Att senare i livet ha sex och föda barn är ofta smärtfyllt och kan få komplikationer.

Att på detta sätt stympa en kvinna måste vara det yttersta förtrycket – att skära bort en del av hennes kropp och handgripligen ta ifrån henne hennes chans till sexuell njutning. Det finns inte många sedvänjor som är grymmare än så. Men traditionen är otroligt stark. Av de berättelser jag läst, som visserligen har några år på nacken, vad det endast en av kvinnorna som hade undvikit att i sin tur utsätta sin egen dotter för behandlingen.

Den egyptiska feminismens grand old lady, Nawal El Saadawi är inte heller nådig i sin kritik av dessa sedvänjor. Hon analyserar helt korrekt dess plats i ett samhällssystem som ger män respekt och heder beroende på hur kyska kvinnorna i hans familj är. För att upprätthålla detta är det väldigt praktiskt att se till att de inte vill ha sex, eftersm det innebär mindre risk att hon lockas i det fördärv en utomäktenskaplig förbindelse skulle innebära.

Det är ett sjukt system som måste brytas. Men vi ska ingalunda tro att det är något helt artskilt från det som pågår i våra egna hemtrakter. Klart att det är värre att stympa någon fysiskt, men som Nawal El Saadawi mycket riktigt påpekar, så har de västerländska männen, varav kanske Sigmund Freud är den mest kände, gjort sitt för att i alla fall psykologiskt stympa kvinnornas sexualitet. Att män vill kontrollera kvinnors kroppar är något som är gemensamt för allt patriarkalt förtryck världen över. Det måste vi förstå om vi ska kunna slåss tillsammans för att göra oss av med det en gång för alla.

Skribent: Hanna Finmo