På väg mot Vita Huset

KULTUR. Det är några månader kvar innan det demokratiska partiet i USA utsett sin presidentkandidat inför valet i november nästa år. Men om inget oväntat händer kommer hon att heta Hillary Rodham Clinton.
Och fortsätter amerikanska soldater att dö i Irak, dollarn att sjunka och oljepriset att stiga, så är det nog bara hennes kön som kan hindra henne att bli president.
Det är hennes förbannelse, förstår man efter journalisten Carl Bernsteins mastodontbiografi, som nu finns i en svensk översättning, där engelskan tyvärr ibland skiner igenom. Dess själva titel, ”Hillary Clinton – En kvinna med makt”, understryker att vi har att göra med en makthungrig ”Lady Macbeth från Arkansas” som hon en gång kallades.
Hon tvingas mot sin vilja ta sin makes efternamn för att han ska kunna bli återvald som guvernör. Annars tror folk att ”inte ens hans fru älskar honom tillräckligt.”
Hennes uttalande om att hon hellre jobbar än ”bakat kakor och haft tebjudningar” leder till att hon kallas ”feminazist”. Och när hon nu kandiderar själv, möter man ofta påståendet att folk röstar på henne bara för att få tillbaka Bill i Vita Huset.
Mönstret upprepas gång på gång: hon går ut hårt, men tvingas vika sig nästan varje gång, spelar den goda hustrun, gör sig ofarlig, och tvättar sakta men säkert bort sitt som det tycks överdrivna rykte som radikal 68:a. Bills karriär är, när det kommer till kritan, också hennes väg till makten.
Tills nu.

Skribent: Petter Larsson