Nyheter? Glöm det.

KULTUR. Aktuellt är inte längre ett nyhetsprogram. Åtminstone att döma det nya Aktuellt, som hade premiär i måndags.
Tanken bakom omgörningen är att ersätta de dumkorta nyheterna med fördjupning och att skilja SVT:s två till förväxling lika nyhetsprogram åt.
På den senare punkten har man lyckats. Vill man däremot veta vad som hänt under dagen, så kan man hoppa över 21-sändningen.
Premiären bjöd på fyra snabbnyheter och två riktiga långinslag, som hade gått att använda vilken dag som helst under en månad eller två.
Paradnumret var en opinionsmätning om varför moderata väljare flyr partiet. Det är ett praktiskt sätt att skapa en egen nyhet, bra att ha när inget spännande händer och man har ett premiärprogram att lansera.
Med hjälp av kritiska citat från mätningen kunde utfrågaren Jarl Alfredius axla den klädsamma rollen som allmänhetens röst och ställa Fredrik Reinfeldt mot väggen.
Klassisk dramaturgi, inte sylvasst direkt och en del tomgång i svaren, men ändå en typ av inslag som kan motivera nya Aktuellts existens.

Inslag två, om den organiserade brottsligheten, bars av ett renodlat myndighetsperspektiv, var faktatunt och hade en ekobrottsutredare som enda källa. Vart tog fördjupningen vägen? Vad lärde vi oss av detta, utöver att ekobrottsmyndigheten, enligt ekobrottsmyndigheten, behöver mer resurser?
Om man nu ska göra egna långa reportage – och det ska man – kanske man ska satsa rejäla resurser på det också? Och inte, som nu, förlita sig på attraktionen i en hotbild som suggererades fram av en jätterevolver, svarta skuggfigurer och ett långsökt reportage om den italienska camorran.
I samma veva lanserar Aktuellt en ny hemsida, där vi ska kunna följa redaktionens arbete. Just i det här fallet hade det onekligen varit intressant att veta hur de tänkte.

ARTIKELN TIDIGARE PUBLICERAD I AFTONBLADET

Skribent: Petter Larsson