Nere för räkning

KRÖNIKA. International Crisis Group, som är en organisation som arbetar med att förebygga krig och analysera konfliktområden, varnar nu för att krig mellan Etiopien och Eritrea är att vänta om inte det internationella samfundet tar sitt ansvar.

Afrikas Horn har mycket svåra år framför sig – striderna i Mogadishu fortsätter som vanligt och den så kallade somaliska oppositionen mot Etiopien har sin bas i Eritreas huvudstad Asmara. Där sitter de med pengar från främst gulfstater och finansierar gerillakrig i Mogadishu.

Etiopien, som har en av Afrikas starkaste arméer ä på väg att få ett tvåfrontskrig. På ena sida står Eritrea. På andra sidan andra står islamister från Somalia, som nu har allierat sig med det halvkristna Eritrea.

Visst låter det sjukt?
Men detta kanske bevisar att krigen på Afrikas Horn inte handlar om religon.
Utan bara om de pengar man kan få från oljan och gasen. Och om hur man kan billigast få desa råvaror ut ur regionen via kusterna.

I Somalia finns extremt mycket olja och gas. Många utländska bedömare menar att det är orsaken till att de olika klanerna i landet inte kan bli sams. Hur man ska fördela dessa rikedomar om alla vill ha allt?

Ett annat problem är att ingen tror på denna region, och synnerhet inte på Somalia, som ofta kallas för ett hopplöst fall som givit det internationella samfundet huvudvärk i snart 20 år.
Kenyas huvudstad Nairobi är basen för allt arbete med fred- och biståndsfrågor som rör Afrikas Horn. När jag var där i april mötte jag massa diplomater från FN och EU, som vara mycket pessimistiska om framtiden för regionen. Kanske denna pessimism också en bidragande orsak till att galenskapen får fortgå så länge.
Det enda land som arbetar stenhårt och är objektiva mot alla krigförande parter är Norge. Kanske just därför blev sex norska diplomater utvisade ur Etiopien i augusti – ärlighet passar inte på Afrikas Horn.

Hur som helst så är regionen nere för räkning just nu och jag önskar att EU:s regeringar kunde ta lite mer ansvar för detta problem – annars kommer deras flyktingströmmarna från denna region bara att öka.

Skribent: Ahmed Nur Khaire