Åter i Sverige

KRÖNIKA. När man bott i ett u-land en längre tid och upplevt mycket hemskheter och sedan kommer hem till ett land som Sverige, där nästan alla har så stora möjligheter, och åker tunnelbana i Stockholm och hör vad folk pratar och gnäller om blir man nästan helt vansinnig.

Bara en sån sak som att möta människors blickar på gatan och se alla dessa stressade människor – ingen av dem som ens har ett leende, fastän de har jobb bostad och mat varje dag. Jag har tänkt mycket på det under det senaste året, på varför folk är mycket gladare i miljöer där det knappt finns mat och folk dör av våld och sjukdomar.

Här i Sverige har folk sådana möjligheter till allt. Det är kanske det som gör mäniskor sura och förvirrade? Alla möjligher skapar förvirring, som i sin tur skapar egoism eftersom alla vill ha allt.

Och sedan lyssna på Mona Sahlins och statsministern Fredrik Reinfeldts debatt och knappt hör dem prata om vad som sker ute på vår planet! De gjorde det en enda gång, fast jag är inte säker på att de ens då förstod att vad de talade var problem med upprinnelse långt från Svedalas gränser.
Det var när de diskuterade den svenska skolan och hur allt fler unga svenska inte får någon behörighet till högre studier. Vad de glömde säga var att mång av dessa unga svenskar har någon invandrarbakrund – och där ligger nog somaliska undomar väldigt högt.

Utanförskapet bland dessa ungdomar är enormt. Tänk er att gå igenom hela svenska grundskolan med en mor och en far som är analfabeter som dessutom inte pratar någon svenska. Barnen blir föräldrar åt sina föräldrar efter några år. De sköter alla papper som kommer från olika myndigheter.
Det skapar en spricka mellan förädrar och barn. De unga känner sig svenska, medan de vuxna hela tiden påpekar att de inte får glömma sin somaliska identitet och att det i en snar framtid måste gifta sig med somalisk maka eller make.

Jag träffade ett flertal sådana personer när jag var på väg ner till Somalia via Dubai förra året. Jag bodde i de somaliska kvarteren vid guldmarknaden i Dubai och
i hotellets restaurang träffade jag några amerikansk-somalier. När de förstått att jag var på väg till Somalia, var deras första fråga om det var min första fru jag skulle ta med hem till Sverige.
Att åka ner till Somalia och hämta upp en partner och sedan dra till närmaste svenska ambassad är väldigt vanligt bland somalier från alla delar av planeten.

Den viktigaste frågan för dessa fruar – det är oftast kvinnor som blir hämtade från Somalia till Sverige – är om de kan lära sig svenska och sedan hjälpa sina barn med läxor – istället för att barnen sedan ska hjälpa dem med alla myndighetspapper.

Det som händer där ute kommer alltid att påverka det som händer här hemma.
Regeringen Persson var extremt dålig på att studera dessa problem och göra stora satsningar

Med en moderat skattepolitk, som bara skapar ännu mer klyftor, kommer det att bli helt omöjligt att satsa på de områden där somalier bor, till exempel Rinkeby, Rosengård och Angered.

Skribent: Ahmed Nur Khaire