Jag – en terrorist?

KRÖNIKA. Addis Abeba 21/9 2007.
Efter att rest med buss från Hargaesa till den etiopiska gränsen blev jag aresterad av soldater som tillhör Somaliland, den utbrytarrepubliken som ligger i norr delan av landet där det varit fred i snart 10 år.
De anklagde mig för att vara terrorist, eftersom mitt pass har Mogadishu- stämpel. Efter fem timmar av diskuterande gav jag dem drygt 80 dollar.
De sände mig då tillbaka till Hargesa och sa att jag måste söka visum hos den Etiopiska ambassaden där.

Väl tillbaka i Hargesa tar jag mig till ambassaden med min kahttuggande taxichaufför.
Eftersom det er väldigt oroligt i södra Somalia sär det många människor där som vill till Etiopien och Uganda – de enda länderna på planeten som tar emot somalier med somaliska pass.
Scenerna utanför ambassaden är helt absurda. Hundratals människor som försöker ta sig in och ordningspoliser som använder långa käppar mot dem. Men efter ett år på Afrikas horn har jag vant mig med det mesta.

Efter två veckor fick jag till slut komma in på ambassaden. Jag och en vit holländsk student från Amsterdam, som jag lärt känna på mitt hotell, fick lite förtur eftersom vi båda har EU-pass.

Vi lämnar in våra pass och blir tillsagda att komma tillbaka på eftermiddagen.

Vid tretiden åker vi tillbaka och hämtar våra pass. Han fick visum, men inte jag. Tydligen finns mitt namn på en terorrlista, säger konsulatet.
Va?
Jag tror det är bättre om du flyger till Addis.
Varför det?
Pa flygplatsen har dom bättre koll.
Så du vill att jag som kanske är terorrist ska flyga till Etiopien?
Gå nu, jag har mycket att göra.

Nästa dag drar jag till Hargesas flygplats och hittar ett flyg Addis. Jag var ganska orolig nar jag kom till passkontrollen i Addis, men det var inga problem. Welcome to Addis and Happy millennium, sa den leende mannen och gav mig visum.

Det etiopiska millennieskiftet hade jag helt glömt bort. Den etiopiska kalendern ligger sju år efter vår och deras nyår infaller alltid den 11 september – av alla dagar.

Skribent: Ahmed Nur Khaire