Mjuka moderater, mjuk militär?

– Vad jag försöker säga är att jag kände och var under alliansregeringen kritisk till samarbete med sverigedemokrater, och det var hela alliansen. Nu har moderaterna ändrat sig. Det beskedet kommer förändra hela den svenska politiken. Det är väldigt avgörande. Mm, nickade veteranerna. – Den öppenhet som Edén hade mot socialdemokratin, det kan vara så att vi står inför det nu. Men vi är många, jag är en sådan, som är väldigt fast i de gamla konflikterna som präglat efterkrigstiden. Vi behöver tid att smälta det här.

Förtroendet för regeringen kommer att bli ännu mindre, Fredrik Reinfeldts trovärdighet som ledare undergrävs och de ”nya moderaternas” fasad rämnar. Det är en analys som nästan alla verkar vara överens om efter försvarsministern Mikael Odenbergs plötsliga avgång i onsdags.

Hur kan man då förklara detta fiasko? Särskilt med tanke på att de planerade försvarsbesparingarna, som Odenberg nu beskriver som helt katastrofala, främst syftar till precis det som Odenberg hittills har sagt sig vilja. Närmare bestämt att minska kostnaderna för försvarsmateriel. Är det en prestigekamp mellan Odenberg och Anders Borg som ligger bakom? Eller påtryckningar från en försvarslobby?

Skribent: Hanna Pettersson