Fransk skåpmat

KULTUR. Det mesta i den franske islamologen Gilles Kepels tre år gamla bok Kampen om Islam är skåpmat efter störtfloden av böcker om utvecklingen i Mellanöstern och USA. Det är torrt, tätt och kunnigt, men det Kepel ändå tillför är två kapitel om kampen mellan muslimska riktningar i Frankrike. Europa, tror Kepel, kan upphäva den konfliktfyllda uppdelning av världen som Vita Huset och Al Qaida är på väg att skapa. Men då måste de muslimer som verkar för fredlig samexistens besegra jihadisterna i Europas moskeér och förorter.
Visst, men det hänger nog i sin tur bland annat på om vi slutar bomba deras länder. Ansvaret är inte bara deras.

Kepels välvilliga, men ensidiga, integrationsperspektiv är problematiskt. Europas muslimer är det främmande element som ska hanteras. Han skriver väldigt lite om den rasism och marginalisering som möter utomeuropeiska invandrare och påstår att begreppet ”islamofobi” är något islamisterna hittat på. Demokrati är däremot ett europeiskt påfund som måste exporteras. Kepel hoppas att Europas arabättlingar ska bära dessa ideal tillbaka till de gamla hemländerna. Men idén om demokrati är ju dessbättre redan global – majoriteten i Egypten, Jordanien och Pakistan anser till exempel att demokrati kan fungera i deras länder (Pew 2006). Att då prata om export ekar av koloniala föreställningar om Europas civiliseringsuppdrag.

KAMPEN OM ISLAM
Gilles Kepel
Atlas

Skribent: Petter Larsson