Hycklarnas julafton

Helgens Live earth-gala måste bokstavligt talat vara världshistoriens största hyckleri.
Allt från förstaklassflyget för artisterna, scenerna och tekniken till de internationella TV-utsändningarna bygger på utnyttjandet av industriell teknik som förutsätter förbrukningen av fossilbränslen. Utan 200 år av industrikapitalism byggd på kol, gas och olja (samt några procent kärnkraft) vore inget av spektaklet möjligt.

Kortfilmerna med romantiska bilder på vindkraft skulle inte ha kunnat produceras i ett samhälle där vindkraften vore något mer än subventionerad politisk korrekthet.

Det är naturligtvis trevligt med idealism och samhällsengagemang. Men det får ju inte bli hur löjligt, verklighetsfrånvänt och hycklande som helst.
90 procent av deltagarna hade i en värld utan fossilbränslen antingen inte existerat eller levt på primitivt jordbruk. En tillvaro strax över svältgränsen vore för dem lyx.
De ägnar sig helt enkelt åt att protestera mot sin egen tillvaro och existens.

Al Gore, en fossilbränsleslösande goddagspilt, är beklämmande i sina försök att vara världssamvete. Han har lovat att minska sina Co2-utsläpp.
Men hur svårt är det när man äger ett antal lyxvillor och åker jorden runt med förstaklassflyg? Hur kan någon ta honom på allvar?

Folk måste inse sanningen. De närmaste 100 åren kommer fossilbränslen vara den totalt dominerade energikällan. Co2-utsläppen kommer att fortsätta öka. Inte ens Sverige har några utsikter att bli Co2-neutrala inom de närmaste decennierna.

Sternrapporten och andra antaganden om att en snabb och radikal minskning av Co2-utsläppen är möjlig är av allt att döma rent önsketänkande. Kina bygger flera kolkraftverk i veckan och t o m USA satsar skattepengar på kolkraftutbyggnad.

Nya gas- och oljeledningar, tankbåtar och stora investeringar i utvinning av olja-, gas och kol genomförs fortfarande – ofta med statliga stödpengar.

Att stoppa huvudet i sanden och tro att vi kan göra något åt detta utan att skapa ett samhälle som ingen av oss vill ha är bara dumt.

Skribent: Magnus Nilsson