Prioriteringar 2

KORT SAGT. Förra lördagen handlade radioprogrammet Konflikt om papperslösa arbetare. Wanja Lundby-Wedin var inbjuden. Som nyvald ordförande för Europafacket är organiseringen av papperslösa en viktig fråga för henne.
Först tackade hon ja. Men när hon fick höra att författaren och före detta LO-ombudsmannen Olle Sahlström skulle medverka ändrade hon sig och tackade nej, ”av principskäl”.

Visst, ingen redbar fackföreningsledare frotterar sig frivilligt med en avfälling som Sahlström, som dristat sig att ifrågasätta det nära samarbetet mellan LO och socialdemokraterna.

Återstår att förklara för Europafackens medlemmar – som aldrig hört talas om Sahlströms ondska eller begripit det heliga i facklig-politisk samverkan – varför det att viktigare att markera mot en redan utsparkad stockholmsombudsman än att slåss för Europas 8-10 miljoner papperlösas rättigheter.

ARTIKELN TIDIGARE PUBLICERAD I GÖTEBORGS-POSTEN

Skribent: Petter Larsson