En högerpopulism på frammarsch? Nja.

”Invandrarfientligt parti lockar var fjärde svensk” löd rubriken när José Alberto Diaz igår presenterade resultaten från en stor enkätundersökning, den så kallade Integrationsbarometern, på Dagens Nyheters debattsida.
Ett land av rasister?
Ja, av artikeln är det lätt att få intrycket att den främlingsfientliga opinionen har stärkts. ”Sannolikt har den senaste mediedebatten om sverigedemokraterna gjort det mer accepterat att ge uttryck för denna typ av partipreferenser” spekulerar Diaz.
Kanske det – opinioner finns inte ”naturligt”, de skapas politiskt och Sd har onekligen genomgått ett slags normaliseringsprocess, med hävda annonsförbud, debatter med borgerliga politiker redan i valrörelsen, i praktiken samarbeten med borgerliga partier i flera kommuner efter valet och ett rejält mediegenomslag.

Men, och det är ett stort men: den långsiktiga trenden är en annan, ja den motsatta mot vad artikeln vill ge intryck av. Sedan den första mätningen 1999 har andelen som kan tänka sig att rösta främlingsfientligt faktiskt minskat, från 29, 29 och 31 procent åren 1999, 2000 och 2002 till knappt 24 procent både 2005 och 2007. Samtidigt ligger de främlingsfientliga kärnväljarna, om man kan uttrycka det så, på ganska stabila 6-8 procent under hela perioden.
Det står inte i artikeln. Det måste man läsa hela undersökningen för att få veta.
Det är illa, förstås. Men långt ifrån den bild av en högerpopulism på stark frammarsch, som sd gärna själva vill måla upp – med benägen hjälp av alarmistiska medier.

Vilka är de då?
Ja, som de flesta andra försök att kartlägga den främlingsfientliga opinionen redan visat, är män, personer med låg utbildning och personer med medelhög inkomst överrepresenterade.

Nu ska man inte inbilla sig att sverigedemokraterna skulle kunna mobilisera den fjärdedel av befolkningen som delar deras åsikter om invandring och integration.
Det beror helt på om just den frågan är avgörande för vilket parti man väljer. Hittills har de ju röstat på andra partier än dem som profilerat sig på främlingshat, antagligen därför att de tycker att andra frågor är viktigare. Typ: jag har inget emot ett invandringsstopp, men jag röstar hellre på en bra a-kassa eller en rejäl skattesänkning.
Det är viktigt att komma ihåg, eftersom det finns en risk att de etablerade partierna i ren panik gör invandrings- och integrationsfrågor större än nödvändigt i nästa valrörelse. En sådan strategi har sd allt att vinna på.

Skribent: Petter Larsson