Det handlar om friheten

När Sverige drabbades av massarbetslöshet i mitten av 90-talet förskjöts hela den politiska och fackliga diskussionen. På 80-talet talades om det goda arbetet och på många håll utvecklades metoder för mer självstyrning och bättre arbetsmiljö, både fysisk och psykosocial.
Nu handlade det om jobb till vare pris. Arbetets innehåll, arbetsmiljön och friheten i arbetet försvann fick komma i andra hand – vilket återkom som sjukskrivingar några år senare.
Nu går det bättre. Då kommer kraven tillbaka. Nu senast i SAS-konflikten.

Kabinpersonalen tog ett enorm ansvar när SAS var i djup ekonomisk kris för ett par år sedan. 2004 gick man med på både personalnedskärningar och försämrade villkor, bland annat sänkta traktamenten. Och avtalen 2003 och 2005 innebar i praktiken inga förändringar alls.
Företaget räddades. Men till priset av att personalen fick det påtagligt sämre.
När det nu går lite bättre för flygjätten är det dags att återta förlorad mark. Inte på lönesidan. SAS-personalen tjänar hyggligt och HTF har accepterat löneökningar i paritet med den övriga arbetsmarknaden. Nej, konflikten gäller makten över arbetet, friheten.

SAS-ledningen hotar, föga förvånande, de strejkande med att de riskerar att förlora sina jobb och gnäller om att det varit väldigt mycket strejker det senaste decenniet. Och självklart skjuter man hela tiden kunderna, SAS-resenärerna, framför sig som gisslan. Varför ska de drabbas? Var är samhällsansvaret?
De liberala tidningarnas ledarsidor jamsar med. Kraven är orimliga, det handlar om facklig prestige, skriver Svenska Dagbladet. Kabinpersonalen är bortskämd och driver med berått mod SAS mot konkurs, tror Dagens Nyheter.

Så brukar det låta. Visa mig en enda konflikt där högern inte hävdat att facken driver landet i botten eller bolagen ur landet. Men det är ju inte direkt några lyxkrav HTF ställer: lite bättre möjlighet att planera sin ledighet, rätten att ta en halvtimmes matpaus, lite mer makt över arbetstiderna.
Och om ett företag inte kan hålla någorlunda anständiga villkor, ja, då ska det slås ut. Det gäller SAS idag. Det gäller lågprisbolagen imorgon.

Skribent: Petter Larsson