Deppa inte! Organisera er!

Om konsumentköplagen och marknadsföringslagen gällde regeringar skulle den sittande högerregeringen dra på sig ett stort antal anmälningar.
Enligt förstnämnda lag kan konsumenten kräva omleverans, med andra ord en ny felfri vara eller
tjänst som lever upp till utfästelserna i reklamen.
Det är också möjligt att få köpet hävt om, som det heter, ”felet är av stor betydelse”.

Men nu är det politik det handlar om. Valresultatet ligger fast. Ångervecka gäller inte och de som redan tänkt om lär få ångra sig i fyra långa år. Man kan diskutera i vilken grad väljarna har skäl att känna sig lurade. Visst var det falskspel när moderaterna gav sig ut för att företräda arbetare och sämre ställda.
Eller när högeralliansen bedyrade att a-kasseförsämringarna och försämringarna för sjuka och förtidspensionärer låg i de drabbades eget intresse och alls inte genomfördes för att trycka ner de sämsta lönerna och öka inkomstklyftorna.
Eller när de försäkrade att inga lasarett skulle säljas ut.

Marknadsföringen var falsk. Men å andra sidan var det inte alltför svårt att se vad som var på gång, för den som ville se det eller för den grävande journalist som kunde tänka sig att åtminstone skrapa lite på ytan med sin spade. ”Alliansen” var ju en riktig högerallians. Långt farligare för välfärdsstaten än tidigare borgerliga allianser, av bland annat det skälet att mitten i svensk politik inte längre existerar. Nu finns ingen socialliberal folkpartiledare som en gång Bengt Westerberg och ingen ”Åsanissemarxist” som Olof Johansson, beredda att ta strid för någorlunda rättvisa och lite social anständighet.

Det är en högerallians och det var exakt detta som alliansen ville göra som den nu är i färd med att göra. Klippa till fackföreningsrörelsen, öka inkomstskillnaderna, klyva Sverige i fattiga och rika och bana för kapitalismen inom vård- och omsorgssektorn.
Högern vann regeringsmakten. De kommer att hinna ställa till med åtskilligt och det är sorgligt.
Nu gäller det för vänstern att opponera och formulera sin egen berättelse om framtiden. Med en lätt travesti på Joe Hills berömda uppmaning; Deppa inte! Organisera er!

Skribent: Bo Bernhardsson