Famlar efter halmstrån

”Alliansen behöver vår förmåga att ta socialdemokratiska röster”, sa folkpartiledaren tillika utbildningsminister, Lars Leijonborg i sitt tal på det kommunala riksmötet i Örebro i lördags inför flera hundra förtroendevalda folkpartister från kommuner och landsting.
Vid landsmötet till hösten skall partiet ta ställning i partiledarfrågan. Flera partidistrikt önskar att få sin ordförande utbytt men splittringen är stor. Kritikerna är oroliga över att partiet syns för lite och att de övriga allianspartierna tar för stor plats.
”Vi ska stå fast vid att det finns bra socialförsäkringar man kan lita på”, sa folkpartiledaren vidare.

Vid en närmare titt på dessa två uttalanden upptäcks lätt hur felaktiga de är. Lars Leijonborg, som går i ledband hos trojkan Reinfeldt, Borg och Littorin, har gått till samma angrepp som de övriga i alliansen på ”bidrags”-Sverige.
Hans panik nu är väntad. Det finns ett starkt motstånd mot honom som partiledare bland många av de trogna och aktiva folkpartisterna och han förlorar i förtroende bland väljarna. I den senaste Sifomätningen, publicerad för en vecka sedan, har partiet sedan valet förlorat två procentenheter och socialdemokraterna ökat med nästan tio. Lars Leijonborg vet egentligen att han kan glömma att ”ta socialdemokratiska röster” för en fortsatt alliansregering efter valet 2010. Väljarna köper inte hans försök att låta socialliberal, man har facit i hand på hans nyliberala agerande. Folkpartiledaren har medverkat till de stora och genomgripande försämringarna av arbetslöshetsförsäkringen, sänkningen av taket i sjukförsäkringen, försämringen av den framtida ålderspensionen för förtidspensionärerna, samtidigt som han påstår att det går att lita på fortsatt bra socialförsäkringar. Han hävdar också att han har stått upp för trygghetssystemen i förhandlingarna med moderaterna. Det är skamliga påståenden, men i nuvarande osäkra läge söker han nervöst efter minsta halmstrå.
Lars Leijonborg kommer inte att vara folkpartiets ordförande vid valet 2010.

Skribent: Eva Hillén Ahlström