DDR? Nej, Sverige

Med lärare och idrottsledare som polisspioner och socialarbetare som uppgiftslämnare vill säkerhetspolisen förhindra terrorattacker.

Låter det som DDR?
Som USA?
Det är Sverige.
”Vi måste från säkerhetspolisens sida samverka på ett nytt sätt med lokala och regionala myndigheter. Men också med privata organisationer, skola, socialtjänst och familjeliv”, säger Säpochefen Klas Bergenstrand (Sydsvenska Dagbladet 24 januari). Leeds-modellen kallas det, och bygger på erfarenheterna från London-dåden i somras.
”Det här var andra generationens invandrare, socialt anpassade, hade arbete. Därför riktar vi radarstrålen just i de miljöer där de kan komma, alltså i hela samhället”, berättade säpos enhetschef i mellansverige Lasse Lind häromdagen. (Dagens Nyheter 20 januari.)

Skribent: Petter Larsson