Bonniers värsta fiende

KRÖNIKA. I ett radioinslag – Medierna – lyssnar jag till en intervju med Jonas Bonnier, vd för Bonnier AB. På frågan om ägarens syn på Dagens Nyheters politiska hållning svarar han att det enda han inte kan tänka sig är att den skulle bli socialdemokratisk. Som liberal menar han att allt annat kan godtas.

Och då minns jag ett möte jag hade som kulturminister med den legendariske – och högt respekterade – medlemmen av familjen Bonnier, förläggaren Gerard. Han frågade då varför socialdemokraterna alltid var så kritiska mot Bonniers, och jag svarade att det inte handlade om kritik mot familjens sätt att sköta företaget då, utan mot dess tendens att monopolisera, och att inte ens de mest lysande medlemmarna av privatfamiljer kan säkerställa de efterkommandes omdöme och integritet.

Jonas Bonnier bekräftar min farhåga på den senare punkten. Bäst att se upp med åsiktsmonopolen.

Skribent: Bengt Göransson