Spökjakt?

KORT SAGT: ”Äntligen kan debattspöken som ”vänstereliten”, ”kulturvänstern” och ”kultureliten” förpassas till andevärlden”, skriver Ulrika Kärnborg i en KRÖNIKA på Dagens Nyheters kultursida.
Att kultursidorna skulle vara vänster är en borgerlig myt, som skymmer deras eget övertag i opinionsbildningen, menar hon.
”Det finns inga galna vänsteraktivister på de stora drakarnas redaktioner, vad högern än påstår… visst kan man ibland önska att det fanns sådana saker som en svensk vänsterelit, eller en mäktig, svensk kulturvänster. Men det gör det alltså inte.”

Inte?
Naturligtvis finns det ingen konspiration, ingen maffia, och rätt ont om galningar (nåja). Och så hemskt mäktiga är väl kultursidorna inte heller.
Men man får nog vara bra ultrarevolutionär för att inte uppfatta de ledande kultursidorna som hyggligt vänsterorienterade.
Åtminstone så till vida att här vimlar av vänsterskribenter. Medan de tydliga högerskribenterna är rätt lätträknade.

Aftonbladet är förstås vänstrast av alla.
Därefter följer nog Helsingborgs Dagblad.
Följd av Dagens Nyheter och Expressen, som liksom är lite mer fisliberala.
Följda av Sydsvenska Dagbladet och Göteborgs-Posten.
(Jag utelämnar Svenska Dagladet, eftersom jag så sällan läser den.)

Ja, samma dag som Kärnborg skriver publiceras ytterligare fyra texter på samma uppslag. Minst tre av dem är skrivna av folk som i någon vag mening måste räknas som vänster. Kärnborg själv oräknad.
En slump kanske, men om de är spöken, ja då är de i alla fall skrivkunniga spöken.

Skribent: Petter Larsson