Sex grader till helvetet

Petter Larsson läser Mark Lynas nya bok om en skrämmande framtid som redan är här.

KULTUR. Sommaren i sydöstra Europa var bokstavligen dödshet, på många håll över 45 grader. Skogsbränder rasade och det blev vatten- och elbrist. Hur många som dött vet vi inte. Men den stekheta sommaren 2005 skördade någonstans mellan 25 000 och 35 000 liv i Europa.
Och i Indien, Nepal och Bangladesh kämpar just nu 20 miljoner människor mot regn, översvämningar och jordskred. Några hundra har redan dukat under. En tredjedel av Bangladesh är täckt med vatten. Risken är stor att mångfalt fler dör när sjukdomar och livsmedelsbrist nu står för dörren.

Ingen kan med säkerhet säga att just den här monsunens styrka, eller just den här sommarens skogsbränder beror på klimatförändringarna. Klimatforskningen är inte så exakt. Den laborerar med sannolikheter, snarare än sanning. Men det vi vet är att den här typen av katastrofer blivit vanligare och kommer att bli ännu vanligare. Och det alldeles oavsett vad vi nu gör. Den uppvärming vi ser de dramatiska effekterna av är resultatet av vad vi redan släppt ut. Antagligen är det redan försent för många djurarter, korallrev kommer att dö, Alpernas glaciärer att försvinna, Maldiverna och andra låga öar att sjunka i havet, kanske också Bangladesh.
Och sedan blir det bara värre. Med undantag för enstaka tokar tror ingen längre att uppvärmningen inte pågår. Målet är nu att hålla den på hanterbara 2 grader.
2 eller 3 grader? Vem kan avgöra om vattnet är 19 eller 20 grader en vacker sommardag? Spelar det någon roll?
Ja. Uppvärmingen är inte en linjär process. Någonstans mellan 2 och 3 graders global temperaturökning, ingen kan säkert säga var, går en gräns, som om den passeras riskerar att dra igång en ond spiral, som kanske blir omöjlig att stoppa om vi så skrotar varenda bil, inställer varenda flyg och blir vegetarianer allihop över en natt.
Nu gäller det att inte passera den tröskeln. Det är det viktiga budskapet i journalisten och miljöexperten Mark Lynas nya debattbok ”Sex grader”.

Skribent: Petter Larsson