Rapport från anställningsindustrin

Bait and switch, agna och byt ut, kallas ett lurendrejeri där man till exempel annonserar med en lockvara som inte finns för att istället sälja på kunden en annan produkt när han väl är i affären. Det är också originaltiteln på den amerikanska journalisten Barbara Ehrenreich reportagebok Körd.
Bedrägeriet handlar om hur vi får lära oss att en viss insats ger ett visst utbyte: utbilda dig så får du jobb, var lojal så får du trygghet.

I USA har företagen i ”flexibilitetens” namn sagt upp de avtalen. Ehrenreich möter här de välutbildade och skötsamma tjänstemän som ”gjort allting rätt”, men som ändå kastats ut i arbetslöshet – eller ”övergång” (transition) som det heter, eftersom tjänstemän i USA inte kan vara något så vulgärt som arbetslösa. De har indoktrinerats att tro på meritokratin och skyller därför på sig själva. Skulle någon tvivla, finns det en självförtroendecoach för några hundra kronor i timmen på plats för att understryka det egna ansvaret och babbla om positivt tänkande.

Tanken bakom Körd är att följa upp succéreportaget Barskrapad, där Ehrenreich wallraffade i den amerikanska ekonomins strykklass, med en sejour i de högre tjänstemannaskikten. Men så långt kommer hon aldrig. Hon fastnar i anställningsindustrin, bland privata arbetsförmedlare och coacher, som med nätverkskurser, newagefloskler och personlighetstest – ett involverar figurerna från Trollkarlen från Oz! – skor sig på att lära mäniskor ljuga för att bli ”anställningsbara” varor. Det hjälper inte. De enda jobb som bjuds är inga jobb. Inte om man menar att det ska ingå sådant som arbetsplats, lön och sjukförsäkring. Det enda som finns är provisionsförsäljning, där risker och kostnader lastas över på arbetstagaren.

Ehrenreich raljererar friskt, och ibland lite på tomgång. Körd saknar en del av inlevelsen från Barskrapad och är en lättviktigare bok där personerna mer flimrar förbi än naglas fast. Men hon skriver ändå fram en berättelse om sorg, om alla dessa kämpande människor, som försöker hålla huvudet högt medan de sakta sjunker mot botten av ett samhälle där du är körd om du inte arbetar.

Reportage
KÖRD
Barbara Ehrenreich
Övers. Hans O Sjöström
Leopard förlag

Artikeln tidigare publicerad i Aftonbladet

Skribent: Petter Larsson