Mycket jobb, lite pengar

Fyra egenföretagare berättar

De dubbeljobbar men får dåligt betalt. De tar ingen semester och går till jobbet trots att de är sjuka.
Men de är också fria att bestämma själva. Ingen tittar över axeln på dem.
Mimmi Sjö, Alexander Falk och Daniel Sabo driver ett café ihop.
2003 gjorde de ett första försök med ett café vid Stortorget i centrala Malmö. I höstas flyttade de till en ny lokal i närheten av Folkets Park.
– Vi gjorde tre prognoser, en bra, en medel och en dålig. Vi har hamnat på den mest pessimistiska, berättar Alexander Falk.
Nu hoppas de på sommaren. Då kommer gästerna. Uteserveringen kan öppnas. Och det är säsong för caféets specialitet: milkshakes. Eventuelltkommer de då också att anställa. Fram tills dess försöker de hålla fordringsägarna från dörren genom att betala dem lite åt gången.
Alexander Falk jobbar 80 timmar i veckan. 50 på caféet. Och 30 som extraknäck för att betala hyran.
– Vi kan ta ut några tusen i månaden var, det betalar mat och cigaretter. Det är mycket mindre än jag hade tänkt mig från början.
– Jag är helt utarbetad. Man slutar ju heller inte jobba för att arbetsdagen är slut. Jag går hela tiden och tänker på jobbet, på vad man kan förbättra, på vad som kommer att hända imorgon. Det skapar en massa oro.
Någon semester är det heller inte tal om. Möjligen några dagar under Roskildefestivalen, men ingen längre sammanhängande ledighet. Det har de inte råd till.
För både Alexander Falk och Mimmi Sjö var risken för arbetslöshet ett viktigt motiv för att starta verksamheten. Han var på väg att avsluta en projektanställning som IT-chef och stod inför att börja söka jobb. Hon hade nyss gått ut gymnasiet.
Den enda jobben som fanns var telefonförsäljare. Och jag avskyr att prata i telefon. Men jag hade också en dröm från när jag var riktigt liten att driva ett litet café i en stad där alla känner alla, säger Mimmi Sjö.

Idéspruta

Är det just ett café ni vill ha? Eller handlar det om vara egenföretagare överhuvudtaget?
– Det är lite av båda, säger Alexander Falk. Jag har alltid velat vara företagare. Jag har alltid sprutat ur mig en massa idéer. Men det brukar sluta hemma i soffan. Ett café kändes som en lätt grej, särskilt eftersom jag jobbat i restaurangbranschen förut.
– I vilket fall så är det skönt att jobba åt sig själv och inte åt någon annan. Det är en frihet. Ingen tittar en över axeln, säger Mimmi Sjö.
– Ja, man kan påverka det egna arbetet, fyller Alexander Falk i.
De fattar alla beslut gemensamt, i konsensus. Under jul slog de igen några dagar. Och nu har de just bestämt att stänga tidigare på lördagar – eftersom det ändå är en olönsam kväll.

Svårt få lån

De två stora problem de mött har varit startfinansiering och sjukdom. De försökte förgäves ta företagslån på ett dussin banker.
– Så är det i restaurangbranschen. Den går inte så bra som folk ibland vill tro.
Den förste som öppnar ett ställe klarar sig sällan. De som tar över efteråt och inte samtidigt tar över lånen har bättre chans.
– Startfinansiering måste finnas på nåt sätt om man ska kunna stödja folks entreprenörsanda.
– Varför inte statligt finansierade kurser som verkligen går på djupet? Idag finns bara en allmänt inriktad starta eget kurs, där man inte får veta mer än man kan läsa i broschyren. säger Alexander Falk.
De har alla tre varit sjuka under i längre perioder. I samtliga fall har det handlat om stressrelaterade problem. De två som varit kvar har fått täcka upp med ännu mer jobb. De går också ofta till jobbet fastän de är sjuka.
– Vi har inget val. Vi kan ju inte ha stängt, säger Mimmi Sjö.
– Ja, inte om man är förkyld eller så och absolut inte ska vistas i ett kök, då måste vi såklart stanna hemma. Men är det något annat, om man mår lite dåligt bara, så går man dit, säger Alexander Falk.
Han fortsätter:
– Det finns de som säger till oss att vi ska anmäla en hög inkomst till försäkringskassan och sen bara sjukskriva oss. Men kan man göra så? De enda alternativen vi får höra har varit lurendrejeri. Och vi vill ju rätta oss efter reglerna så bra vi kan.
Har ni nån gång ångrat att ni gav er in på det här?
– Oja, de gånger det har varit som värst ekonomiskt. När folk har ringt flera gånger om dagen och ska ha pengar som man är skyldig dem. Och det inte finns något sätt att få in de där pengarna på, när vi redan gör allt vi kan, säger Alexander Falk.
– Men ändå: fördelarna med eget företagande måste ju vara större, eftersom vi sitter här idag.

Skribent: Petter Larsson