Tortyr som politik

Petter Larsson läser Human Rights Watchs skrämmande årsrapport.

Att USA torterar fångar är inget undantag. Det är regeringspolitik. Det hävdar människorrättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) i sin årsrapport som publicerades igår.
Bevisen är inte överväldigande, men onekligen bestickande: Bush la in veto mot en lag mot ”grym, omänsklig och förnedrande behandling”, Dick Cheney lobbade för att undanta CIA från förbudet och CIA-chefen Porter Goss försvarade fejkade dränkningar (water-boarding) som en lämplig ”professionell” förhörsteknik.
Det är möjligt därför att Vita Huset håller sig med en så snäv defintion av tortyr att ett förbud blir meningslöst, särskilt när det gäller icke-amerikaner utanför USA:s gränser. ”Andra regeringar”, skriver HRW:s chef Kenneth Roth, ”utsätter uppenbart fångar för värre behandling, men de gör det i hemlighet. Bush-administrationen är den enda kända regering i världen som hävdar denna makt öppet, som en del av sin officiella politik, och låtsas att det är lagligt.”
Det som var otänkbara undantag igår görs till lag idag.

Skribent: Petter Larsson