Sådan är…

KRÖNIKA. Förvånad och upprörd är Pernilla Ström, småföretagare, liberal debattör m m, när hon i Dagens Nyheter skriver om storföretagens metod att låta sina underleverantör hålla bank åt dem genom att skjuta på betalningen av deras fakturor. Hon har rätt i att det är oanständigt men missar att det faktiskt ingår i ett system som hon och andra alltid brukar hylla. Det kallas marknadsekonomi, och en av dennas viktigaste beståndsdelar är just att aktörerna kan utnyttja det övertag de kan skaffa sig.

Folketshusrörelsens folk är just nu upprörda över att de inte får överta stolarna i biografer som Svensk Filmindustri lägger ner. SF river ut det gamla möblemanget inte för att använda det utan för att tvinga den nye ägaren att investera i nytt.

Och det lönar sig inte att ropa på staten. När samhället blivit butik gör man likadant där. Jag vet eftersom jag ofta skickar räkningar till kommuner för reseutlägg i samband med föredrag. Fem, sex veckor är ingen ovanlig kredittid som mina debitorer ensidigt beviljar sig. Sådan är marknadsekonomin – där tillämpas den starkares rätt.

Skribent: Bengt Göransson